søndag den 20. juli 2014

Paolo Bacigalupi: The Windup Girl

Her i sommer er der ikke blevet læst så meget - jeg har syet en tiger til mit bibliotek, holdt ferie, ferie og mere ferie. Skønt! Men alligevel har jeg fået læst en lille smule, og her er en særlig bog som jeg bliver nødt til at læse igen, snart. Måske skulle jeg købe den? Den kan lånes på nogle ganske få biblioteker i Danmark.

The Windup Girl foregår i en ikke alt for fjern fremtid. Den globale opvarmning har for længst ødelagt store dele af verdens landområder, olien er også sluppet op og forskellige menneskeskabte biologiske plager løber løbsk på Jorden.

I Thailand søger Anderson Lake efter fødevarer, der burde være uddøde. En eller anden genopliver planter som man troede forlængst udryddet. Han er udsendt af et gensplejsningsfirma der ligger i resterne af USA, og hans dække er en fabrik der på forsøgsbasis fremstiller fjedre, der med en særlig algebehandling kan komprimeres særlig meget, så de kan indeholde enorme mængder potentiel energi.

Hock Seng er Anderson Lakes næstkommanderende, en kinesisk flygtning der har sin helt egen dagsorden. Selv om han lever på tålt ophold i Thailand, stræber han stadig efter at genrejse sin slægt efter hele hans familie blev slagtet i Kina. Og hvis indholdet af Anderson Lakes pengeskab kan gøre det for ham, er hverken bedrag eller mord for stort et offer.

Emiko er 'optrækkerpigen'. Genetisk konstrueret og trænet til at være rige japaneres legetøj er Emiko efter manges mening ikke et menneske. Hendes rykvise bevægelser gør hende let at genkende, og da hun ikke er designet til at kunne svede, overopheder hun let og har hele tiden brug for dyr nedkøling i det hede Thailand. Hendes mæcen har forladt hende og hun henslæber sin tilværelse som prostitueret i den thailandske slum.

Jaidee er "Tigeren af Bangkok". En af 'hvidskjorterne', altså politiet, vild og ukorrupt, sådan da. Han hader handelsministeriet og kan finde på lidt af hvert for at genere dem.

Alle disse mennesker eksisterer i et Bangkok der ligger væsentligt under havets overflade og hvor pumperne kører i døgndrift for at holde vandet ude på den anden side af de enorme barrierer der beskytter byen.

Da Jaidee under en ransagning brænder en sending maskiner ned, der var på vej til Anderson Lakes fabrik starter en kæde af hændelser, der får indflydelse på alle disse personer - og alle andre i Bangkok.

Bogens force er beskrivelsen af et Thailand hvor den fugtige varme, manglen på energi til at drive maskiner og de deraf afledte kreative løsninger der opstår er meget sanseligt beskrevet. Menneskerne lever side om side med genetiske nyskabelser som mastodonter, der leverer trækkraft til fabrikkerne samt Chesires, der er en slags katte med kamæleon-evner. Politik og menneskeskabte sygdomme, ære og ydmygelse er bundet sammen i komplekse knuder omkring bogens hovedpersoner. Helt til sidste kapitel var jeg i tvivl om hvordan bogen ville ende, hvem der mon ville leve (om nogen) og om der var en fremtid for resten. Det ved jeg nu, og jeg vil gerne anbefale bogen til den der gerne læser avanceret science fiction og som nyder en velskrevet bog.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar